Fri frakt ved 499:- / Rask levering/ Fri retur

Vil hesten være ute eller inne når vi ønsker det?

|14/04, 2024

Vil hesten være ute eller inne når vi ønsker det?

Det er ikke så ofte hestene hjemme ikke ønsker å være ute. Men i dag la Emma inn en liten protest 🌧🌧🌧

Det er utrolig interessant å se hvordan helsen påvirker hestenes valg i forhold til om de vil være ute, inne, i skogen eller  ute under tak. Etter mange år i lag med Emma og en lang reise med lærdom om kroppen hennes har jeg lært meg at når hun velger å være mye inne når det regner og blåser, da er det veldig ofte spenninger på gang i øvre del av nakke og kranie. Hester med spenninger her blir veldig ofte ekstra sensitiv i området rundt nakke og tinningsbein og kan f.eks beskytte seg mot vind eller berøring av ørene.

Emily derimot (vår andre hoppe), hun foretrekker stort sett å være ute så lenge det ikke er mat eller oppmerksomhet på gang. Nå når hun er inne i siste del av drektigheten har dette endra seg, og hun er langt mer inne enn ellers. Hun viser ingen endringer i forhold til hvilket vær det er men trekker mer inn om natten enn ellers. Dette gjorde hun også på samme stadie av drektigheten i fjor.

Jeg er så glad for å kunne tilby hestene å velge selv døgnet rundt. Vi trenger aldri å bekymre oss for om hestene er nok ute, om de vil være ute selv om vi synes været er dårlig, om vi burde tatt de inn. De velger selv hva de vil og det er helt åpenbart et ønske om langt mer utetid enn hva mange hester får i dag. Hestene viser sjeldent behov for å være inne når det er kaldt, snør eller regner. Det eneste vi ser er at om sommeren dersom det er veldig varmt, da velger de å trekke inn for å kjøle seg ned litt.
Vi har valgt en løsning med løsdrift istede for rein utegang. Dvs vi har en stall, men uten bokser. Dette synes jeg er en helt super løsning her på vestlandet og hestene kan være inne om de ønsker det men kan alltid være i lag med andre hester. Vi har mulighet for å dele av stallen med grinder dersom en hest skulle skade seg eller f.eks ved følling. Dette har vi svært sjeldent behov for men bruker det gjerne dersom vi har en førstegangsfødende hoppe som vi ikke vet hvordan kommer til å håndtere en fødsel og den første tiden av mammarollen. Som regel ender det med at hoppe og føll slippes i lag med de andre hestene innen et døgn etter fødsel siden de allerede er en integrert flokk.

Håper flere får øynene opp for denne måten å holde hest og at jeg aldri mer må ha bokshester ❤