Fri frakt ved 499:- / Rask levering/ Fri retur

Hvilket bitt er best for hesten min?

|4/03, 2024

Hvilket bitt er best for hesten min?

HVILKET BITT ER BEST FOR HESTEN MIN?

Det er et spørsmål jeg får stort sett hver eneste dag. Svaret er både enkelt og vanskelig.

Først av alt; hesten er fasiten! 

Men det betyr ikke at hesten er i stand til å vurdere om det bittet den er komfortabel med vil kunne gjøre skade i munnen på sikt. Så hva ser jeg etter når jeg skal finne et bitt til hesten?

✅ Bittet skal ha en størrelse, utforming og funksjon som ikke kommer til å gjøre skade på tenner eller andre strukturer 

✅ Hesten skal oppleve bittet som komfortabelt og den skal kunne jobbe avslappet med det til enhver tid 

✅ Jeg ønsker et bitt som passer til det man bruker hesten til.  Samme hest vil f.eks gjerne ha best av et bitt i dressur og et annet i sprang

Vår Emma bruker forskjellige bitt etter hva vi gjør og hvordan formen er. I høst, etter en litt for lang og slapp sommerferie, brukte vi mest Julia Sweet Iron baby fulmer og beval når vi red dressur. Dette fordi hun var noe tung og ubalansert og vanskelig å ri opp i front, noe som har mye med hest og rytters styrke, elastisitet og balanse og gjøre. Når hun da har en tendens til å bli for fremtung kan Julia sitt munnstykke være en hjelp som oppmuntrer henne til å ikke bli "hengende" i hånden. Dette er også en ekstra krevende ting for meg som rytter, da min riding, styrke og evne til å ikke jobbe i mot med hånden er avgjørende for å få hesten avspent og rolig i munnen.

Nå når styrken og balansen så smått begynner å komme tilbake har jeg byttet over til Tim Sweet Iron på de fleste dressurøkter. Dette bittet opplever jeg som gir meg litt kvikkere respons både på trykk og ettergift og er et munnstykke som Emma åpenbart trives veldig godt på.

Dette er bare et eksempel på hvordan jeg tenker ved valg av bitt. Ved å kjenne både hesten og funksjonen til de forskjellige bittypene er det lettere å vite hva som kan fungere best. Dette er ikke alltid så lett når man ikke kjenner hest eller rytter. Da må vi jobbe ut i fra tidligere erfaringer og det kunden forteller meg. Jo mer jeg vet, jo bedre kan jeg ofte hjelpe.

Og sist men ikke minst; bittet kan aldri erstatte god og funksjonell riding! Ridingen vil alltid være grunnpilaren i hvordan resultatet og samspillet blir. Men et riktig tilpasset og utformet bitt vil kunne være et svært viktig bidrag på veien mot målet.

Jeg har så mye mer jeg har lyst til å skrive rundt dette temaet. Og jeg kan love at det vil komme mer når bare tiden strekker til. Inntil da så legger vi ut noen små blogger som viser hvordan vi tenker tenker rundt bitt og annet