Vi fortsetter med en oversikt over noen av de vanligste sidestykkene man kan velge på trinsebitt. Anbefaler å lese del 1 først.
Fullsjekk: Fullsjekk har stenger på siden av munnstykket, både oppe og nede. Dette gir et stabilt og godt bitt, da det får ekstra stabilisering sideveis. Dette vil fungere mye likt som en fast ring men med noe mer støtte. Stengene vil også hjelpe med styring og stilling da hesten får et svakt trykk på utsiden av munnen når man tar i tøylen. Fullsjekk er ofte et fint alternativ til ung- eller urutinert hest samt kjøring. Fullsjekken har også noen små knotter på enden av stengene hvor man kan montere loops som vil stabilisere stengene dersom de vandrer for mye.
Baby Fulmer: Baby Fulmer er et eget registrert design fra Fager som har blitt veldig populært. Fulmer sidestykker er lik som fullsjekk men selve bittringen er montert på utsiden av stengene som en løs ring. Baby fulmer har noe kortere og litt buete stenger. Dette gir deg det beste fra både løse og faste ringer, stabiliteten fra de faste og samtidig fleksibiliteten fra de løse.
Denne løsningen vil plassere de løse bittringene litt lengre unna munnvikene, noe som igjen vil legge trykket litt lengre ned og innover. Dette kan oppmuntre hesten til å løfte seg litt i front, komme tilbake til hånden og man unngår ofte en stiv følelse mot bittet.
Baby Fulmer sidestyker har vist seg å fungere godt på mange typer hester. De er en fin start for ung- og urutinert hest og har i mange tilfeller også vært svært fin for raser som lett kan bli litt fremtung som f.eks fjordhest, døl, kaldblods og andre typiske kjøre/trekkhester.
D-ring: D-ringer er festet direkte til munnstykket på samme måte som en fast ring. D-ringens utforming med den litt lengre flate siden inn mot munnen vil gi litt mer støtte enn en fast ring, og litt mindre enn en fullsjekk. På samme måte som med fullsjekk og baby fulmer vil også D-ringen gi noe mer støtte og styrehjelp sideveis. Noen hester vil oppleve D-ring som litt skarpere enn en rund fast ring.
Det var litt mer info om 3 nye sidestykker. Vi må også poengtere at dette er en veiledning over grunnprinsippene for hvordan de forskjellige sidestykkene fungerer. Det vil alltid kunne være forskjellig virkning fra hest til hest. Og ikke minst fra rytter til rytter.
Vi vil også skrive litt om de forskjellige baucher sidestykkene men det kommer i neste blogg.
Og som nevnt mange ganger tidligere men som aldri kan gjentas nok:
Ingen individer er like og det finnes ikke en fast fasit. Før man går i gang med både å bruke bitt og å prøve seg frem blant modeller bør hesten ALLTID ha vært grundig undersøkt i munnhulen av en veterinær med inngående kunnskap på dette feltet. Vi anbefaler også å sjekke opp hestens tilstand generelt i kroppen. Og sist men ikke minst; valg av bitt skal ikke erstatte fokus på riktig trening, riding og kjøring. Et optimalt bittvalg vil kunne gjøre treningen bedre for hesten men ugunstig trening vil aldri kunne rettes med bruk av utstyr.